Halaman

Ahad, 14 Julai 2013

Hari Pembalasan

                
Pengertian


                     Hari pembalasan bermaksud hari yang akan berlakunya perhitungan bagi setiap makhluk di atas muka bumi ini.Setiap manusia akan mendapat balasan sesuai dengan setiap amalan yang dilakukannya selama di dunia.Jika amalannya baik,maka balasannya juga baik.Jika buruk amalannya,maka balasannya juga buruk kecuali bagi mereka yang beroleh keampunan dari Allah SWT.


Rukun Iman


                     Percaya dengan hari pembalasan merupakan salah satu dari rukun iman.Kita yang mempercayai hari pembalasan pasti akan menjalani hidup berlandaskan jalan dan panduan yang Allah telah tetapkan.Kita yang mempercayai hari pembalasan pasti akan mendokong segala kebaikan dengan harapan untuk mendapat ganjaran dan keredhaan Allah di hari pembalasan kelak.
                     Manusia yang tidak mempercayai hari pembalasan,mempunyai titik perbezaan yang banyak dibandingkan kita yang percaya.Mereka tidak tahu apa tujuan mereka hidup di dunia.Mereka tidak tahu di mana mereka akan pergi sesudah mati.Segala perlakuan dan amalan mereka hanya terbatas di dunia dan mereka tidak berpusing mengejarnya. Inilah persimpangan hidup di antara mereka.


Yang Maha Berkuasa


                    Lalu inilah asas aqidah kita.Kita percaya bahawa ada 'Yang Maha Berkuasa' itu,memegang puncak kuasa yang tertinggi.Dialah pentadbir hari pembalasan,iaitu hari penentuan balasan di akhirat.Dia 'Yang Maha Berkuasa' itu ialah Tuhan yang seumur hidup akan kita sembah,taat dan patuh segala perintah-Nya.Dialah Allah SWT.Tuhan Yang Maha Berkuasa di hari pembalasan.
                    Firman Allah SWT:"(Allah) Yang Menguasai pemerintahan hari pembalasan(hari Akhirat."(Al-Fatihah 01:  4)Kesimpulan


                    Kita yang mahu mencapai bahagia di hari pembalasan,pasti akan menggandakan kebaikan dan menjauhi segala kejahatan sebelum tibanya ajal.Kita tahu dan sedar,tidak berguna lagi segala amalan kebaikan pada hari pembalasan.Oleh itu,kita akan berusaha melakukan yang terbaik selama kita bernafas di atas bumi Allah SWT.
JOM JADI BAIK!
                   AYUH TINGKATKAN IBADAH DI BULAN RAMADHAN YANG MULIA INI...!
                                                            (5 Ramadhan 1434 Hijrah)

Tiada ulasan:

Siti Noor Huda Copyright © 2012 Designed by Ms Farhana Zin